IQ test

Vad är IQ test.

Du kan googla på "IQ test". En del hemsidor är seriösa. En del innehåller kunskap, matte eller bokstäver, vilket de inte får göra, om det ska vara lika för alla. Känner folk igen det latinska alfabetet, kan de ha lättare att lösa uppgifterna än andra. Det betyder inte att de har högre IQ bara för att de har bättre svar än andra. Likaså får uppgifterna inte innehålla siffror, som kan kännas igen av en del, men inte andra. Kunskap kan man plugga in, utan att intelligensen höjs.

En del tar en liten avgift, vilket man upptäcker då man gått igenom testet. För några tior får man ett utlåtande på sin mobiltelefon.

Mensas svenska IQ test

Mensa betyder bord: jämför med riddarna kring runda bordet, där man upptas och ingen är viktigare än någon annan. Fördelen med den svenska Mensa är att den saknar test av ord, ordkunskap och mattekunskap.

Här är en annan bra sida.

Länk

Och en till ganska bra

Länk

En till ganska bra, med resultat i IQ. Klarar man inte instruktionerna på engelska, kan man ta det på kinesiska :-). Känner igen en del. Det finns inte oändligt många varianter.

Länk

Hyfsat bra sida. Men nu börjar jag känna igen en del.

Länk

Samt en del mindre bra

Länk

Iqtest fråga 1

Denna kräver att man är bra på att urskilja färger. Testet slår alltså snett för en del. Har man svårt att urskilja färger behöver inte innebära att man har låg IQ.

Kopian från hemsidan ovan visar annars hur ett IQ-test ser ur: man ska klura ut vad som ska stå på frågetecknets plats. Rätt svar är det tredje alternativet, en blå prick.

En annan länk.

Här ska tydligen bilden i den vänstra kolumnen förvandlas till mörkblå och läggas ovanpå bilden i mittkolumnen. Svaret visas i kolumnen till höger. Men någon lämpligt alternativ har jag inte hittat. Möjligen är det tredje alternativet rätt, att om det är en triangel, förvandlas denna alltid till mörkblå och hamnar överst. Lite långsökt, men det kan vara rätt. Här visas också att man har ett visst antal frågor som ska svaras inom en viss tid. Klockan tickar på.

Samt en sida med en slamkrypare. Är det a eller c som är rätt? 50% chans att gissa rätt.

Länk

En annan länk

Är alla bra på engelska? Vet alla vad en hund eller en anka är? Är alla bra på matte? Skriver alla samma siffror som i exemplet ovan? Dessutom har man 60 sekunder på sig att förstå innebörden och svara.

Det är ingen bra testsida.

Den här hemsidan jag hittade är ännu sämre än de föregående.

En annan länk

Man kan testa sig på Illustrerad Vetenskaps hemsida. Vilket i och för sig inte är någon IQ-test, om det är de typ av tester som har figurerat i tidningarna, men kan vara intressant ändå. Men länken fungerar inte.

Länken MENSAs provtest går till Mensa Sverige, vilket inte står någonstans. Å andra sidan verkar hemsidan vara på svenska.

Den tredje länken, MENSA Danmark, hade kanske varit intressant, men inte heller denna länk fungerar.

 

Här är en ganska kul sida att träna på. Kräver lite kunskaper i engelska och matte, men inte mycket. Ser ut att vara en spansk hemsida. Gratis. Tyvärr får man reda på poängen, inte IQ. Dessutom inte tidsbegränsat, som en test bör vara. Nu loggade jag inte in, så det var kanske därför jag missade lite. Men som sagt var kul länk att träna på och lite nytänkande. Länk

 

Kräver kunskaper i engelska och matte, men här får man alldeles gratis reda på sin IQ (som dock är låg på grund av dålig kunskaper i engelskan). Med facit, som gör den till en bra träningssida.

Länk

 

Mensa International. Knepig engelsk nivå och en del matte. Känner igen en del från ovan, så man kan fundera på vem som kopierat från vem! Med facit, som gör den intressant, men utan IQ-poäng. Hyfsat bra träningssida.

Länk

 

Förklaring på Wikipedia

Insikt i hur ett IQ-test kan se ut

Home